Actuele beleidscontext
Digitaal en Datagedreven Werken
De privacy van inwoners en de informatieveiligheid van de gemeente moeten worden gewaarborgd. De komende jaren blijven wij ons richten op het stroomlijnen van de verantwoordingen op privacy en informatieveiligheid. Ook vanuit een ander oogpunt hebben we veel aandacht voor data, informatie en kennis. We doen dit om beter te kunnen sturen op de uitvoering van taken, ervan te leren en verbeteringen te signaleren. Daarnaast doen we dit ter ondersteuning van beleidsbeslissingen, door het bij elkaar brengen van data uit verschillende beleidsvelden. Dat betekent dat onze data en het informatiebeheer goed op orde moeten zijn.
De concrete mijlpaal die wij in 2024 willen behalen is de aanbesteding van het gegevensfundament, een belangrijke en noodzakelijke stap in Datagedreven Werken. De voorbereidingen zijn later begonnen dan voorzien in de begroting 2023, omdat de benodigde expertise op de huidige arbeidsmarkt beperkt beschikbaar is.
In de Voorjaarsnota 2023 zijn tijdelijke middelen beschikbaar gesteld om de gegevenskwaliteit van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) op orde te maken en structureel te houden.
Vanaf 2024 zal Deventer de beschikking hebben over een volwaardige Chief Information Officer (CIO). De CIO stuurt op de gehele informatievoorziening van de gemeente, waaronder de netwerken, systemen, software en data. De CIO heeft een adviserende functie richting directie.
Personeel en organisatie
We hebben als gemeente te maken met grote opgaven zoals de woningbouwopgave en de energietransitie. Om deze opgaven te kunnen realiseren is de ambtelijke capaciteit flink uitgebreid en blijven we de komende jaren personeel werven. Omdat we al enkele jaren te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt wordt er continue gezocht naar nieuwe mogelijkheden om personeel aan te trekken. Voor het aantrekken van nieuw personeel willen we concurrerende arbeidsvoorwaarden bieden. Om een betere positie te hebben bij het werven van nieuw personeel voeren we in 2024 gedurende drie jaar een reiskostenregeling in.
Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en met passie en plezier hun werk kunnen doen. De AOW-leeftijd ligt steeds hoger, dit zorgt ervoor dat werknemers in toenemende mate langer zullen (moeten) doorwerken. Dit noodzaakt tot meer aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers en voor het tijdig borgen van kennis bij vertrek. Een aantal medewerkers heeft in de loop van hun werkzame leven bij de gemeente Deventer waardevolle kennis en ervaring opgebouwd. Bij vertrek van die medewerkers willen we hun kennis zo veel mogelijk behouden om op voort te kunnen bouwen. Daarom gaan we een ‘meester-gezelfonds’ instellen. Specifieke en specialistische kennis en ervaring kunnen daarmee gedurende een bepaalde periode worden overgedragen aan een nieuwe of bestaande medewerker die het werk overneemt. De tijdelijke overlap in dienstverbanden en de meer uitgebreide vertrek- en inwerkperiode wordt vanuit dit fonds gefinancierd. Het meester-gezelfonds is nieuw beleid, in de Voorjaarsnota is hiervoor €400.000,- beschikbaar gesteld.
Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de digitale vaardigheden van onze medewerkers. Ook zijn vaardigheden zoals kritisch en creatief denken, probleem oplossen en samenwerken steeds belangrijker. Via de aanpak van Leren en Ontwikkelen besteden we hieraan en aan digitaal leiderschap veel aandacht.