Actuele beleidscontext
Deventer woon- én werkstad
Deventer kent een groeiambitie van 11.000 woningen tot 2035 en koerst af op 110.000 tot 115.000 inwoners. Met de huidige 52.000 arbeidsplaatsen is er sprake van een verhouding van 2 inwoners op 1 arbeidsplaats. We willen de economische ambitie van Deventer tot 2040 in balans houden met de woningbouwambitie; Deventer als woon-én werkstad. Concreet betekent dit dat er 7.500 arbeidsplaatsen bij moeten komen. Dat komt neer op een gemiddelde groei van 1% (500 per jaar). De werklocaties in Deventer (bedrijven-en kantorenlocaties en de binnenstad) zijn goed voor 51% van het totaal aantal arbeidsplaatsen van de gemeente. Om in de pas te blijven met de groei van 7.500 dan gaat het om 3.800 arbeidsplaatsen die de werklocaties extra moeten gaan opvangen.
De extra ruimte die nodig is om de groei te accommoderen is niet alleen beschikbaar op de bestaande werklocaties. Vooral voor de meer ruimte-extensieve sectoren (industrie, bouw en logistiek) is nieuwe ruimte nodig. Deze kan gevonden worden door het beter benutten van de bestaande ruimte, door het veranderen van bestemmingen om andere typen bedrijven mogelijk te maken of door het zoeken naar nieuwe locaties in de gemeente.
Gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de strijd om de schaarse ruimte is het een stevige ambitie. Tegelijkertijd is er sprake van een aantrekkingskracht van onze stad op nieuwe bedrijven, en zijn er bedrijven in Deventer die duurzaam willen investeren. We werken daarom aan gebiedsprofielen van de diverse werklocaties om duidelijkheid te creëren over de gewenste ontwikkelrichting, die tevens als input voor de nog te schrijven omgevingsprogramma's dienen.
Naast de ruimtelijke component zetten we ons in voor een goed functionerende arbeidsmarkt. Voor veel bedrijven is een tekort aan geschikt personeel de belangrijkste belemmering voor verdere ontwikkeling en om de slag naar de toekomst te kunnen maken. Binnen de meerjarige Deventer Human Capital agenda werkt de gemeente samen met de partners van het Deventer Economisch Perspectief aan het vergroten van de beschikbaarheid van personeel voor de economische groeisectoren ICT, techniek, productie en logistiek. Maar ook de zorg en onderwijs komen aan bod. Daarnaast zetten we in op het versterken van de leercultuur binnen het bedrijfsleven, en talentontwikkeling voor transities op het gebied van klimaat, digitalisering en gezondheid.
Brede welvaart en impact ondernemen
De minister van Economische Zaken en Klimaat schrijft in haar Kamerbrief 'Perspectief op de Nederlandse Economie: innovatief, duurzaam, sterk en welvarend' (30 juni 2023) dat economie in de basis draait om mensen en de samenleving: 'Mensen moeten in voldoende mate kunnen participeren en profiteren van economische groei. Het is van groot belang dat economische groei nu en in de toekomst zorgt voor meer brede welvaart. Zowel overheid als bedrijven moeten daar invulling aan geven, in Nederland en daarbuiten'. Meedoen en meeprofiteren van de welvaart ziet de minister dan ook als één van de vier pijlers van de Nederlandse economie voor de komende jaren.
In Deventer hebben we hier oog voor en willen we inzetten op de maatschappelijke impact van ondernemers, vanuit de opvatting dat economische groei niet langer ten koste mag gaan van andere waarden, zoals de biodiversiteit en het huidige en toekomstige welzijn van mensen hier en elders op de wereld. Dit betekent dat naast het waarborgen van economische groei, het bewerkstelligen van duurzaam produceren en consumeren even belangrijke doelstellingen worden.
Het CBS brengt inmiddels jaarlijks de 'Monitor brede welvaart en de Sustainable Development Goals’ uit. Op een schaal met 34 beoordelingspunten, gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek, scoort Deventer relatief vaak hoog genoeg om bij de beste gemeenten van Nederland te horen, maar relatief weinig keren hoog genoeg om ook in de top van Overijssel te eindigen. De gemeente Deventer zit bij de beste van Nederland op het gebied van gemiddelde schuld, aandeel hoogopgeleiden, levensverwachting, tevredenheid met woonomgeving, gevoel van veiligheid, vertrouwen in de ander, vertrouwen in de instituties, fijnstofuitstoot en afstand tot een café, wijzen de CBS-cijfers uit.
Dat is een mooi uitgangspunt om op verder te bouwen. Samen met het Ondernemershuis (ook SDG house voor de regio Stedendriehoek), onderwijs en maatschappelijke organisaties brengen we in kaart hoe we ondernemers en bedrijven het beste kunnen ondersteunen met impact ondernemen. Dit betekent dat naast het financiële motief, de ondernemer een bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. We richten ons daarbij op het brede MKB op thema's als innovatie, duurzaamheid en digitalisering.