Actuele beleidscontext

Participatie

We willen de kennis en ervaring van inwoners en ondernemers goed benutten. In het eerste raadsjaar hebben we de participatieverordening en het participatiebeleid vastgesteld. Deze stukken geven richting aan de doelstellingen en de vorm van participatie die wordt toegepast. Bij elk raadsbesluit wordt aangegeven welke trede op de ‘participatieladder’ aan de orde is en waarom. In Deventer zijn al veel participatie-instrumenten beschikbaar zoals het forum, het correctief lokaal referendum, het digipanel en het uitdaagrecht. De komende jaren willen we bezien hoe we deze en nieuwe instrumenten kunnen actualiseren, toegankelijker maken en actiever benutten.

Publieke Dienstverlening

In 2014 zijn paspoort en ID-kaart 10 jaar geldig geworden. In 2024 neemt het aantal aanvragen voor deze reisdocumenten gedurende enkele jaren flink toe: de paspoortenpiek. We treffen voorbereidingen om deze piek op te vangen en kijken daarbij naar financiën, werkwijze en aantal medewerkers.
De mogelijkheden voor digitale dienstverlening nemen toe en worden steeds persoonlijker. We onderzoeken mogelijkheden om de regie op eigen gegevens door inwoners mogelijk te maken. En we werken met MijnDeventer toe naar één digitale ingang voor de inwoners. Daarbij voldoen we aan de eisen vanuit het Besluit Digitale Toegankelijkheid.

In 2022 is de Wet open overheid van kracht geworden, deze wordt in enkele jaren stapsgewijs ingevoerd. In 2023 hebben we een plan opgesteld om te komen tot een goed uitvoerbare werkwijze. Dit plan voeren we in 2024 en de jaren daarna uit, daarbij betrekken we wetgeving die inhoudelijk raakt aan de Woo, zoals de nieuwe Archiefwet.

In juni 2024 vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Direct na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 starten we met de voorbereidingen.

Regionale Samenwerking

We werken nauw samen met andere overheden (gemeenten, provincies, waterschappen, rijk), zowel op lokaal als op (inter)nationaal niveau. Binnen de Regio Stedendriehoek geven we uitvoering aan de Regionale Agenda 2022-2030 en het daaruit volgende Uitvoeringsprogramma 2023 – 2030. Daarnaast werken we binnen de regio aan het opzetten van een Investeringsplatform Regio Stedendriehoek (IPRS). In 2023 werken we aan de aanvraag Regio Deal (5e tranche). Wanneer deze wordt toegekend zal 2024 in het teken staan van het maken van verdere afspraken met het rijk en de start van uitvoering van de Regio Deal. Daarnaast heeft het rijk de provincies opdracht gegeven om op een groot aantal taakvelden, samen met de gemeenten, waterschappen en bijvoorbeeld woningcorporaties, met integrale plannen te komen. We versterken daarom de samenwerking met de provincie(s). Via de G40 en VNG proberen wij, zowel ambtelijk als bestuurlijk, invloed uit te oefenen op de landelijke programma’s en onze kennis te versterken. Gelijktijdig met het versterken van de samenwerking regionaal, provinciaal en nationaal zetten we om succesvolle aanvragen te doen voor subsidies.

Daarnaast werkt de regio, samen met de gemeenteraden, aan de wijziging van de gemeenschappelijke regeling. Dit wordt formeel begin 2024 afgerond. De ambities en opgaven van de regio vragen extra ondersteuning van de regionale werkorganisatie, zowel voor het interne proces als voor lobby en communicatie. Daarom wordt de samenwerking binnen de regio verder geïntensiveerd.