Actuele beleidscontext
2024 is het vierde en laatste jaar waarin het Uitvoeringsprogramma wordt uitgevoerd. Onze uitgangspunten staan overeind, we bouwen verder aan stabiliteit voor de Deventer culturele sector.
In dit jaar treffen we tevens de voorbereidingen voor een nieuwe Cultuurvisie 2025-2028. In het najaar 2023 start een participatietraject, om vorm en inhoud te geven aan de ambities uit het bestuursakkoord. Het college streeft ernaar begin 2024 een concept-Cultuurvisie 2025-2028 aan de raad voor te leggen met daarin een cultureel profiel van Deventer, passend bij de ambities van de gemeente. Deze Cultuurvisie dient als vertrekpunt en kader voor de uitvoering van het cultuurbeleid, zoals de verlening van subsidies en de huisvesting van culturele functies. Na vaststelling van de visie zullen partijen uitgenodigd worden hun meerjarenaanvragen in te dienen, zodat eind 2024 de structurele subsidies 2025-2028 verstrekt kunnen worden. Hierbij werken we vanuit het streven naar meerjarige rust en stabiliteit. We ondersteunen succesvolle initiatieven zoals de IJsselbiënnale in hun weg naar landelijke meerjarige financiering.
Het college werkt toe naar besluitvorming op de projecten De Nieuwe Keizer, Burgerhaven en eventueel Onder één dak voor het eind van 2023. Visievorming op podiumkunsten is verbonden met deze opdrachten. De resultaten hiervan worden meegenomen in het opstellen van het cultureel profiel en de Cultuurvisie.
In 2024 zullen tevens de actualisering van het evenementenbeleid (2017) en het atelierbeleid (2012) aan de raad ter besluitvorming worden voorgelegd. Beide herijkingen maken onderdeel uit van het bredere participatietraject richting de nieuwe Cultuurvisie 2025-2028.
In 2024 bereiden we ons voor op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2025. Dan gaat een zorgplicht gelden: gemeenten krijgen de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. In Deventer is deze toegang goed geborgd, wel zien we kansen de samenwerking tussen gemeente en bibliotheek te versterken met een gezamenlijke publieke agenda, onder meer op het gebied van taal- en leesbevordering, informatievoorziening, digitale geletterdheid, educatie, persoonlijke ontwikkeling en meer.
Het materieel en immaterieel erfgoed, onze rijkdom aan monumenten en archeologie en behoud van levendige tradities, vragen blijvend aandacht. De komst van de nieuwe Omgevingswet vraag om inzet maar biedt ook kansen om de ruimtelijke component van erfgoed een nog betere plek te geven binnen gebiedsontwikkeling. Ook bij het invullen van de woningbouwopgave speelt erfgoed een belangrijke rol.
Essentieel is daarbij het op orde brengen en houden van kennis. In voorgaande jaren zijn de eerste achterstanden op het gebied van de waardering van gebouwd erfgoed weggewerkt met het opstellen van Quick scans. In 2024 zullen vervolgstappen worden gezet in relatie tot het vormgeven van een passend beschermingsregime dat, in de geest van de Omgevingswet, zowel conserverend als inspirerend kan zijn.
De zoektocht naar passend evenwicht tussen duurzaamheidsambities en erfgoedwaarden vraagt om inzet, een open blik en aandacht voor de kansen die zich door innovaties voordoen.
De restauratie van de Cobercoschoorsteen, inclusief het vertellen van het bijbehorende verhaal en het uitvoeren van een aantal pilots in het kader van de in 2023 opgestelde nieuwe Kerkenvisie vragen in 2024 aandacht. Ook de restauratie van de sluis in het Sluiskwartier moet in 2024 vorm krijgen.